Alldeles nyss skickade jag iväg detta pressmeddelande:
EN OVANLIG ÖVERENSKOMMELSE
Vertigo förlag har gjort en unik överenskommelse med internetbokhandeln Kulturbutik.se som får exklusiv rätt att sälja vår Hunter S. Thompson-biografi.
Gonzojournalistikens skapare, Hunter S. Thompson, var besatt av knark, utsvävningar, skarpskytte och allmänt lagtrots. Inte så konstigt att E. Jean Carrolls biografi över honom, som Vertigo släpper nu i dagarna, är halsbrytande läsning.
När det kom till distributionen av Hunter: Hunter S. Thompsons vilda och sällsamma leverne fanns dock vissa problem:
Våra säljare gjorde sitt jobb under slutet av hösten. De presenterade boken för bokhandelskedjornas inköpare. De påtalade att Hunter S. Thompson är en berömdhet. Att det är en fantastiskt rolig biografi. Att den är fint producerad. Att den har alla chanser att nå ut till många läsare.
Ingen av kedjorna nappade. Inte Bokia. Inte Akademibokhandeln. Inte JB, Ugglan eller Åhléns.
Jag repeterar: vi sålde inte ett enda exemplar av boken.
Detta är verkligheten för små förlag i ett stalinistiskt bok-Sverige som helt domineras av några få aktörer som gör allt för att kontrollera vilka böcker landets läsare skall få välja mellan.
Det spelar föga roll hur bra böcker vi gör: elefanterna har tagit över så stora delar av produktions- och distributionskedjan att konkurrensen är satt ur spel och vårt handlingsutrymme är kringskuret inpå benet.
För att inte tala om att de också äger många av de medier som är nödvändiga för att sprida information om litteraturen.
Vad ska en omäktig småförläggare göra i det läget?
Jag ringde till Boris Benulic.
Boris driver miljöelbolaget Kraft och kultur. Han driver också Kulturbutik.se, Sveriges billigaste internetbokhandel:
www.kulturbutik.se
Jag och Boris gjorde en deal. Kulturbutik.se får exklusiv rätt att sälja Hunter S. Thompson-biografin i Sverige, dessutom till ett betydligt lägre pris än den skulle ha haft på Adlibris eller Bokus.
De läsare som vill få tag i Hunter: Hunter S. Thompsons vilda och sällsamma leverne får helt enkelt köpa den i Kulturbutik.se (samt på Café Sodom och i några få, utvalda, oberoende butiker runtom i landet, Vertigos så kallade Frontbutiker).
Läsarna kommer inte att hitta den på Bonniers Adlibris eller KF:s Bokus, som helt enkelt inte är välkomna att sälja boken.
Biter de oss, biter vi dem. Vi är trötta på att stillatigande se på när läsarnas valmöjligheter kringskärs allt mer av oligopolen.
Det där är en lösning som vi har diskuterat internt många gånger, men det har aldrig blivit av än så länge. Ska bli väldigt spännande att se hur det går!
SvaraRaderaDärmed kan man inte köpa boken om man bor utomlands, eftersom kulturbutinen bara levererar inom Sverige.
SvaraRaderaJesper: vilka är vi?
SvaraRaderaAnonym: jag kollar upp det!
är det adlibris och bokus som är ute och cyklar när de har lagt upp boken bland produkterna i sitt sortiment?
SvaraRaderahttp://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185000868
http://www.bokus.com/bok/9789185000869/hunter-hunter-s-thompsons-vilda-och-sallsamma-leverne/
Nej då, den kommer att ligga på deras sidor, men den kommer inte att gå att beställa.
SvaraRaderahaha. fantastiskt!
SvaraRaderaBonnier äger väl inte Bokus? De borde få sälja den!
SvaraRaderaUnderbart, det här gillar jag! Men så har jag också turen att jag åker till Stockholm nästa vecka och kan plocka upp ett ex på Café Sodom (jag är bosatt i syndens sköte (läs: Berlin))...
SvaraRaderaDagens garv! Überjävlabra,ju!
SvaraRaderaFör dig som bor utomlands: Gå med i Stormtrupperna eller be en kompis köpa boken och skicka den till dig. Om du inte har något svenskt bankkonto att överföra pengarna till kompisen från, går det använda sig av IBAN-överföring.
Ernestine
Ernestine:
SvaraRaderaDitt förslag tyder på att du aldrig har skickat några böcker utomlands. Kostnaden är orimlig. Bokus har ett ok utlandsporto (använder det minst en gång i månaden).
Kan inte Edenborg beskriva lite mer detaljerad kring hur detta gick till. Nu får man höra i kulturnyheterna att Bokus och Adlibris (kulturnyheterna)"inte ville sälja Vertigos nya kritikerrosde Hunter S. Thompsom-biografi". Vaddå "inte ville"? De där bokkedjorna har ju typ ALLT. Såväl osedligt som sedligt. Handlar det om nån ekonomiskt käbbel mellan Vertigo och bokhandlarna, eller exakt vad har hänt? Jag tycker det saknas lite information.
SvaraRadera/Undraren
Så här: ingen av kedjorna tog in boken i sitt sortiment. Det är egentligen bara ytterligare en del av ett mycket större problem, som pågått i många år, man kan säga att det här var droppen.
SvaraRaderaVi valde då att välja ut en stor återförsäljare och ge den exklusiv rätt att sälja boken.
Därmed får varken Adlibris (Bonnier-ägt) eller Bokus (ägt av KF Media) ha boken. Naturligtvis skulle de själva inte ha sagt nej till den, de strävar ju efter att ha ett fullständigt sortiment.
Så de ville ha boken i sitt sortiment menar du? Isåfall stämmer det ju inte att de "inte ville sälja Vertigos nya kritikerrosde Hunter S. Thompsom-biografi"?
SvaraRadera/Undraren
Det var bokhandelskedjorna som vägrade ta in boken. Kedjorna köper in böcker CENTRALT. De kan ta naturligtvis ta in enstaka böcker på beställning, men de har långt ifrån alla böcker i butik, tvärtom har de ett mycket slimmat sortiment.
SvaraRaderaInternetbokhandlarna Bokus och Adlibris har alla svenska böcker i sina sortiment. Men inte nu längre.
Vad är det som är svårt att förstå?
Jag frågar inte för att i frågasätta dig, jag gillar Vertigo och sympatiserar med små bokförlag i motvind, jag förstod bara inte exakt hur det fungerade. Men det var alltså bokhandelskedjorna som vägrade ta in böckerna, och bokhandelskedjorna äger i sin tur nätbokhandlarna?
SvaraRaderaUrsäkta min irriterade ton. Ägarförhållandena är lite mer komplicerade:
SvaraRaderaAdlibris ägs av Bonnierkoncernen, som också äger en stor del av svenska medier, har de största svenska förlagen, de största bokklubbarna samt flera stora bokdistributionsföretag. Dock äger de inga butikskedjor.
Bokus ägs av KF Media, landets näst största bokoligopol, som också äger Akademibokhandeln och Norstedts-förlagen.
Som liten aktör i den här centralstyrda branschen har du svårt att manövrera, och utbudet som läsarna kan välja från är hårt reglerat.
Ibland, som när ingen av bokhandelskedjorna tog in vår Hunter-bok, blir det väldigt tydligt att det inte bara är direkt kommersiella intressen som styr eller ett intresse för vilka böcker människor vill läsa, utan maktintressen.
Bra initiativ. Det ges ut mycket intressant från små förlag och det är bra att någon slår tillbaka.
SvaraRaderaDu skriver att det inte bara är kommersiella intressen utan även "maktintressen" - menar du censur baserat på innehållet?
SvaraRaderaJag menar intresset av att kontrollera så mycket av "bokmarknaden" som möjligt, vilket ibland kan stå i motsättning till att tjäna pengar på en enstaka bok.
SvaraRaderaDet finns doc, en implicit censur som uppstår genom att branschen är extremt medelklassig, att alla som tar beslut, från mikro- till makronivå, är samma sorts människor. Dessa tenderar att välja bort böcker som inte faller dem i smaken, även om det finns en massa läsare till dem. Och genom att de utgör en sådan homogen grupp, tenderar deras värderingar få en censurlik funktion.
Det är korkat av bokhandelskedjorna att inte vilja ha Hunter S Tompson-biografin. Jag menar, Hunter är ju ganska välkänt i breda folklager, och hans kultstatus och intresset för honom borde ju sträcka sig rejält utanför vertigos kärntrupp.
SvaraRaderaJag säkrade ett ex av boken som nu är på väg hem till mig. Har sett fram emot den här boken ända sedan jag först läste att ni skulle ge ut den.
SvaraRadera//Bokbloggare
Hur motiverade kedjorna att de inte intresserade sig för boken? Vad gäller Akademibokhandeln har de i sitt sortiment Rum diary, Hells angels på svenska- samt biografin och Fear & Loathing in LV/on the campaign trail i sortimentet.
SvaraRaderaDet är för mig helt obegripligt att inte köpa in den här boken. HELT OBEGRIPLIGT. Är det ett politiskt beslut? Annars är det tecken på en inkompetens så grav att det är dags att se över sina organisationer, skulle jag vilja påstå.
Konstigt resonemang tycker jag och synd, jag driver en boklåda i en större kedja och har ett brett sortiment utöver det centralköpta centralköpen står för, om man ser till antalet titar, mindre än 50% av mitt sortiment, resten fyller jag på efter egen smak och framförallt kundförfrågan. Frågar en kund beställer jag i princip alltid hem och sätter ett ex i hyllan, ser det som ett bättre system än att köpa på förlagssäljarnas rekomendationer?
SvaraRaderaSka jag inte få ta in en titel pga av beskrivna situation förlorar i princip bara kund och utgivare. Vad är poängen med det?